Rozmaringos sült cékla airfryerben: Egészséges, színes ebéd!

Te is unod már a megszokott köreteket, és szeretnél valami finomat, egészségeset, de egyszerűt az asztalra tenni? Akkor ez a recept pont neked való!

N emcsak látványra gyönyörű – a mélybordó cékla és az élénkzöld kapri párosa valódi színorgia –, de az íze is elképesztő. Ráadásul annyira tápláló, hogy a tested szinte tapsolni fog utána! Ha te is a 25-40 közötti nők közé tartozol, akik figyelnek a táplálkozásukra, de nem szeretnének órákat a konyhában tölteni, akkor ez a bejegyzés neked szól.

Miért pont sült cékla?

A sült cékla egyre nagyobb népszerűségnek örvend – nem véletlenül! Ez a zöldség igazi szuperhős a tányéron: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal, ráadásul elképesztően sokoldalú. Sokan nem is gondolnák, mennyi mindenre jó, és mennyire feldobhatja még a legegyszerűbb ebédet is.

A legjobb benne, hogy airfryerben elkészítve gyors, tiszta, és nincs szükség hozzá extra olajra, mégis fantasztikusan ropogós és ízes lesz. Nem kell hozzá más, csak egy kis kreativitás… meg persze néhány puha cékla, amiket talán már épp a kidobástól mentenél meg. Igen, ez egy tökéletes maradékmentő recept is!

Hozzávalók (kb. 2 főre)

  • 3-5 darab cékla (lehet kicsit fonnyadtabb is, csak annál édesebb lesz sütve!)
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított vagy friss rozmaring
  • 1 evőkanál kapribogyó (frissen hozzákeverve)
  • Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

  1. A céklákat meghámozzuk, felkockázzuk.
  2. Az újhagymát feldaraboljuk, a fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk.
  3. Az összes zöldséget összeforgatjuk a rozmaringgal, kevés olívaolajjal, sóval, borssal.
  4. Betesszük az airfryer kosarába, 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
  5. Mikor elkészült, kivesszük, és még melegen hozzákeverjük a kapribogyót.

És ennyi! Kész is az illatos, színes, sült zöldség köret, amit akár egy szelet hal vagy grillezett csirke mellé is kínálhatsz, de önmagában is isteni.

Maradékmentés mesterfokon

Ez a recept nálam pont úgy született, mint sok másik: benéztem a hűtőbe, és megláttam pár puha céklát. Tudod, azt a fajtát, amit még nem dobsz ki, de már nem tennél nyersen salátába. Néhány szem újhagyma, fokhagyma, egy kis rozmaring… és megszületett ez az airfryer recept.

Ne félj kreatívnak lenni! Ha van otthon répa, paszternák, zeller vagy sütőtök – azok is mehetnek bele. Ez egy rugalmas, szezonra szabható étel, ami mindig új arcát tudja mutatni.

Mivel lehet még feldobni a sült céklát? 🧑‍🍳

Kerestem neked pár tippet a netről, hogy hogyan turbózhatod még fel a céklás köretedet:

  • Fetával vagy kecskesajttal: A sós, krémes sajt tökéletesen ellensúlyozza a cékla édességét.
  • Pirított dióval vagy tökmaggal: Ropogós textúra + omega-3 = win-win.
  • Balzsamecet vagy narancslé: Egy kis savasság mindig jót tesz, még jobban kihozza az ízeket.
  • Friss petrezselyem vagy menta: A friss zöldfűszerek még üdébbé teszik az összhatást.

A cékla jótékony hatásai a szervezetre

Most pedig beszéljünk kicsit arról, miért is hálás a tested, ha sült céklát eszel:

  • Magas a vas-, kálium- és folsavtartalma, így támogatja a vérképzést és az immunrendszert.
  • Gazdag antioxidánsokban (pl. betacianin), melyek segítenek a sejtek védelmében.
  • Rostban gazdag, így jót tesz az emésztésednek, és hosszan eltelít.
  • Természetes módon csökkentheti a vérnyomást – főleg nyersen vagy frissen sütve fogyasztva.
  • Segít a méregtelenítésben, támogatja a máj munkáját.

Ráadásul ez a szép bordó szín nemcsak a szemnek kellemes – minden falatban benne van a természet ereje!

Sült cékla vs. sült krumpli: mit érdemes választani, ha tényleg jót akarsz magadnak?

A sült krumpli sokunk nagy kedvence – ropogós, sós, ismerős. De vajon hogyan viszonyul a sült cékla airfryerben elkészített változatához, ha az egészségre és a tápanyagtartalomra is figyelünk?

Sokan automatikusan a sült krumplihoz nyúlnak, ha gyors és finom köretet szeretnének – de ha megnézzük, mit kap a testünk az egyik, illetve a másik tányérra tételénél, az összehasonlítás már nem is olyan egyértelmű.

Az alábbi összehasonlítás mindegyik esetben egy kb. 150 grammos adaghoz van igazítva – ez a mennyiség jellemzően egy átlagos köretnek felel meg otthon vagy étteremben.

Az alábbi táblázatban egy adag kb. 150 grammra van kiszámolva – ez nagyjából egy szokásos köretméret, akár otthon, akár étteremben. (A Mekis adag a közepes méretű, kb. 117 grammos porcióra vonatkozik.) 150 gramm esetén ez 435 kcal

ÉtelKalória (1 adag)ZsírtartalomVitamin- és ásványianyag-tartalomElőkészítési idő
Sült cékla (airfryer)kb. 100-130 kcalAlacsonyMagas (vas, folsav, rost, antioxidánsok)10 perc + 25 perc
Sült krumpli (airfryer)kb. 180-220 kcalKözepesKözepes (C-vitamin, kálium)10 perc + 20-25 perc
Sült krumpli (olajban)kb. 300-350 kcalMagasAlacsony10 perc + 15 perc
Mekis sült krumpli (közepes ~117 )kb. 340 kcalMagasNagyon alacsony5-30 perc – rendelési idő

Na de miért jobb a sült cékla?

  • Alacsonyabb kalóriatartalom: segít, ha figyelsz a bevitelre, de nem akarsz éhezni.
  • Kevesebb zsír: különösen, ha airfryerben készíted, hiszen nem igényel sok olajat.
  • Magasabb rosttartalom: tovább laktat, és támogatja az emésztést.
  • Vitaminbomba: vas, folsav, kálium, antioxidáns – minden falatban természetes jótékony anyagok.
  • Gyönyörű szín és kreatív tálalás: a céklát már csak ránézésre is élmény enni!

Persze, néha belefér egy kis bűnözés – de ha csak heti egyszer-kétszer a sült krumplit inkább sült céklára cseréled, máris érezni fogod a különbséget a közérzetedben, emésztésedben, sőt akár a bőrödön is!

Ha csak ránézel a számokra, máris világos:
a sült cékla a legkönnyedebb, legértékesebb és legbarátságosabb választás a testednek.

És ha belegondolsz, az airfryerben sütés semmivel sem nehezebb, mint előkapni a telefonod és megrendelni valamit – csak a végeredmény lesz sokkal jobb!

Egészséges ebéd egyszerűen – a tested és lelked örömére

A sült cékla airfryerben az egyik leggyorsabb, legegészségesebb ebéd, amit valaha készítettem. Mióta felfedeztem, gyakran visszatérek hozzá. Nemcsak a színe miatt – amit egyszerűen nem lehet megunni –, de azért is, mert minden falatja emlékeztet arra, hogy mennyire jó érzés törődni magammal.

És tudod, mi a legjobb? Hogy ezt az élményt te is átélheted. Nem kell hozzá semmi különleges eszköz, csak egy airfryer, egy kis kreativitás és a maradék zöldségek a hűtőből.


Csatlakozz hozzám a konyhában!

Ha tetszett ez a recept, és szeretnél még több hasonló, egyszerű, mégis különleges egészséges ebéd inspirációt, kövess bátran az alábbi csatornáimon:

📸 Instagram – @gasztropenna
🎥 TikTok – @gasztropenna

Minden héten új ötleteket hozok, amik megmutatják, hogy az egészséges életmód nem unalmas, sőt – igazán ínycsiklandó tud lenni!


És most te jössz! 👇

Próbáld ki ezt a receptet, és meséld el kommentben vagy üzenetben: Te mivel dobnád még fel a sült céklát?


Ha szeretnéd, szívesen készítek hozzá letölthető PDF verziót, Pinterest barát képes receptlapot, vagy akár egy rövid, pörgős szöveget Instagram poszthoz vagy Reels videóhoz is. Csak szólj! 😊

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top