
Bevallom, 2023 karácsonyakor csináltam először és utoljára kuglófot. Pedig akkor megfogadtam, hogy kísérletezni fogok ezzel a süteménnyel, mert annyira finom, szaftos és citrusos volt, ráadásul pikpakk elkészült és szerintem igazán látványos is.
Ez a cukormentes kuglóf recept most ismét előkerült egy tavaszi sütögetés alkalmával. Most áfonyás-citromos ízvilágban készítettem el, egy kis mandulával megbolondítva.
Ha egy finom, cukormentes és látványos desszertre vágysz, amit gyorsan elkészíthetsz, próbáld ki ezt a kuglóf receptet! Egyszerűen elkészíthető, szóval kezdő sütni vágyóknak is ajánlom!
Ez a kuglóf recept tökéletes választás, ha:
- Cukormentes édességre vágysz.
- Gyorsan elkészíthető, egyszerű süti receptet keresel.
- Szereted a citrusos ízeket.
A citrom és áfonya frissessége, a mandula aromája, valamint a tejfölös alap garantálja a szaftos és finom végeredményt. Igazi tavaszi vendégváró!
Miért érdemes megkóstolnod ezt a kuglófot?
A kuglóf egy klasszikus sütemény, amit nemcsak az íze, de az elkészítése miatt is szeretünk. Egy alap kuglóf recepthez csupán néhány egyszerű hozzávalóra van szükség, és szinte bárkinek sikerülhet. Ezmost egy különleges, egészségesebb változat.

Hozzávalók a citromos-áfonyás kuglófhoz
- 250 g finomliszt
- 2 csomag vanília (vagy citrom) ízű pudingpor – ha főzés nélküli akkor 1 csomag (~ 80 g)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 3 nagy tojás (szobahőmérsékletű!)
- 60 g negyedannyi (ez ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is, kóstoljatok! )
- ~ 0,5 dl kókuszolaj (olvasztott) vagy paleolaj
- 250 g tejföl (szobahőmérsékletű!)
- 1 teáskanál mandula aroma
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom héja és leve
- 2-3 marék áfonya (friss és fagyasztott is megfelelő)
Citromos mázhoz:
- 60 g negyadannyi – porrá őrölve
- 1-2 evőkanál tej – amennyit felvesz (növényi tej is megfelelő)
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál mandula vagy vanília aroma
Elkészítés lépésről lépésre
- Előkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra (alsó-felső sütés). Egy kuglófformát (2,5 l) kenj ki vajjal vagy kókuszolajjal és tedd félre. - Száraz hozzávalók: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, pudingport, sütőport és a sót. Alaposan keverd el, majd tedd félre ezt is.
- Nedves hozzávalók: Egy másik közepes tálban verd fel a tojásokat az édesítőszerrel. Ezután add hozzá az olajat, tejfölt, mandula és vanília aromát, citromhéjat és a kifacsart citromlevet. Alposan keverd el.
- Tészta összeállítása: Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és egy spatulával óvatosan forgasd össze, amíg éppen csak összeáll. Óvatosan, hogy ne keverd túl! Egy viszonylag sűrű masszát kell kapnod.
- Áfonya hozzáadása: Az áfonyát óvatosan forgasd bele a tésztába, vagy szórd a formába öntött tészta aljára vagy tetejére. TIPP: Amennyiben fagyasztott áfonyát használsz, ne olvaszd fel mielőtt belekevered! Ha fagyasztott állapotban kevered hozzá a tésztához, sokkal kevésbé fog szétesni és levet ereszteni.

- Sütés: Öntsd a masszát az előkészített kuglófformába. Spautlával, vagy egy kanál hátával simítsd el a tetejét, vagy óvatosan ütögesd meg a formát, hogy a tészta eloszoljon. Süsd kb. 60 percig. ( Sütéspróba: akkor van kész, ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. )
Vigyázz, hogy ne süsd túl! Ha túl sokáig van bent, akkor nagyon tömör lehet a tészta.

- Hűtés: Hagyd a sütőformában hűlni 10 percig, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, és ott hagyd teljesen kihűlni.

- Máz elkészítése: Egy tálban keverd össze a porrá őrölt édesítőszert, tejet (én rizstejet használtam), citromlevet, citromhéjat és a mandula vagy vanília aromát. Addig kevergesd, amíg sima, fényes mázat kapsz.
- Tálalás: A kihűlt kuglófra egyenletesen öntsd rá a mázat. Fontos, hogy itt már teljesen ki legyen hűlve a süteményünk, különben megolvasztja a mázat. Díszítheted citromhéjjal, citromkarikákkal vagy áfonyával. Ha kicsit megszilárdult a csurgatásunk, akkor lehet is szeletelni! 🙂

Kész is van a tökéletes, cukormentes, áfonyás-citromos kuglóf! Az édesítőszernek köszönhetően bátran élvezhetik a cukormentes diétán lévők is!
🍋 TIPP: Vigyázz, ha le akarod fotózni tartsd távol a családtól! Olyan finom illata van, hogy egyszerűen nem lehet megállni!
Laktózmentes változat
Ezt a receptet nagyon egyszerű laktózmentes változatban elkészíteni – én is így csináltam.
A tejfölt lecserélhetjük növényi, vagy laktózmentes változatra, a vajat kókuszolajra, a tejet pedig növényi vagy laktózmentes tejre.
Hogyan teheted még különlegesebbé a kuglófot?
- Gyümölcsök: Próbáld ki más bogyós gyümölcsökkel, mint a málna, szeder vagy akár egy bazsalikomos epres változatban!
- Fűszerek: Adj hozzá egy csipetnyi fahéjat vagy kardamomot a tésztához.
- Magvak: Csurgatás után szórd meg a tetejét szeletelt mandulával vagy dióval.
Néhány tipp, hogy igazán szaftos legyen a süteményed
Szerintem egy kuglóf csak akkor finom, ha nagyon szaftos és puha. Az egyetlen amivel el lehet rontani, ha száraz, folytós lesz a tésztája. Ezekre figyelj, ha ezt szeretenéd elkerülni:
- Ne süsd túl! A kuglóf túl hosszú sütése száraz eredményt hozhat. Ha túlsütöd, akkor elveszíti a puhaságát és nedvességét. Ajánlott a sütőpróba! Ha kiismered a sütődet, akkor már nagyjából tudni fogod mennyi idő egy tökéletes kuglóf elkészülése.
- Használj tejfölt vagy joghurtot! Ezek nemcsak a tészta állagát javítják, hanem segítenek abban is, hogy a kuglóf szaftos maradjon. Ha szeretnéd, használhatsz kefírt is, amely még puhábbá teheti.
- Tartsd hűtőben egy ideig! Ha van időd, hagyd pihenni a kuglófot a hűtőben egy-két órára. Ez segít az ízek összeérni, és még puhábbá válik a tészta.

Milyen citromot érdemes használni?
A citrom minden édességhez remekül illik, de ha igazán különleges ízekre vágysz, próbáld ki a Meyer citromot! Ez a fajta citrom egy édesebb és lágyabb változata a hagyományos citromoknak, és még intenzívebb citrusos ízt ad a süteményeknek. A Meyer citromnak különösen kellemes illata van, és a leve is édesebb, így még inkább kiemeli a kuglóf friss ízeit.
A citrom számos jótékony hatással is bír. Gazdag C-vitaminban, ami segít az immunrendszer erősítésében, és antioxidáns hatású, így hozzájárul a bőr egészségéhez is. A citromos íz pedig mindig felfrissíti az ételeket, így nemcsak finom, de egészséges is!
Magyar Citrom
Összehasonlítás: házi cukormentes kuglóf vs. bolti változat
Minek terhelnéd a tested a sok felesleges adalékanyaggal, amikor a kezedben van a legjobb kuglóf recept? Sokan hajlamosak inkább a bolti cukormentes süteményekhez nyúlni, mert egyszerűbb, kényelmesebb. De vajon megéri?
A házi cukormentes kuglóf elkészítése viszonylag olcsóbb, mint a bolti változat. Vegyük figyelembe, hogy a bolti édességek sok esetben jóval drágábbak, és tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak. Míg egy házi kuglóf ára kb. 1800-2500 Ft között mozog (a hozzávalóktól függően), egy bolti cukormentes kuglóf akár kétszer ennyibe is kerülhet, ráadásul nem biztos, hogy olyan friss és ínycsiklandó, mint amit te magad készítesz.
Egy szelet kalória értéke:
(14 szelettel számolva egy egész kuglófot)
Kalória: ~210 kcal
Szénhidrát: ~27.8
Fehérje: ~4.8 g
Zsír: ~9 g
Finom, gyors és cukormentes
Összességében, ha szeretnél egy könnyen elkészíthető, szaftos, cukormentes kuglófot, amit bárki imádni fog, próbáld ki ezt a receptet. Nemcsak gyorsan elkészíthető, de friss, gyümölcsös és citrusos ízekkel teli. Tökéletes választás, ha egészségesebb édességet szeretnél, ami ráadásul az ízek terén is igazán gazdag élményt nyújt!

És most te jössz! 👇
Próbáld ki ezt a receptet, és mutasd meg hogy sikerült! Vagy írj további tippeket a kuglóf sütéshez, amik Neked már beváltak!

Kövesd a gasztro kalandjaimat!
További receptek ITT!
Ha tetszett ez a poszt, ne felejts el követni!
- Instagram: @gasztropenna